: Use of undefined constant ICL_LANGUAGE_CODE - assumed 'ICL_LANGUAGE_CODE' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /wp-content/themes/fixmypage/functions.php on line 276
class="page-template page-template-fRecipes page-template-fRecipes-php page page-id-1705 page-child parent-pageid-1690 wp-embed-responsive przepisy ICL_LANGUAGE_CODE group-blog">
Nazwa może nie zachęca, ale danie to właściwie zapiekanka, która może służyć jako osobny posiłek w towarzystwie sałaty albo jako … Czytaj dalej „Budyń z grochu”
Dodanie cukru do gotowania jarmużu sprawia, że warzywo staje się mniej gorzkie, chrupkie i bardziej zielone! Połączenie z mączystymi kasztanami … Czytaj dalej „Jarmuż z kasztanami”
Paul Tremo, kuchmistrz króla Stanisława Augusta w swoich przepisach przedstawił autorską propozycję syntezy francuskich wzorców kulinarnych i polskiej tradycji. Proponuje … Czytaj dalej „Szczupak po polsku”
W wielu domach do dziś serwowana na wigilię. W zbiorze przepisów Paula Tremo, kuchmistrza króla Stanisława Poniatowskiego jeden z nielicznych … Czytaj dalej „Zupa migdałowa na osób sześć”
Jan Szyttler, polski kucharz żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku, autor pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich, przykładał … Czytaj dalej „Zupa z kapusty innym sposobem”
Marchew przy wsparciu ziemniaków, bulionu i słodkiej śmietanki tworzy wspaniale jedwabistą bazę. Jej łagodny smak przełamują dodatki: liście świeżej mięty … Czytaj dalej „Podlaska zupa – krem z marchewki”
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była pierwszą dama polskiej kuchni w drugiej połowie XIX wieku. Sprzedawała więcej książek niż Henryk Sienkiewicz i była … Czytaj dalej „Zupa cytrynowa z kluseczkami”
W połowie XIX wieku na ziemiach polskich pojawił się ziemniak, który stawał się coraz bardziej popularny. W 1860 roku Lucyna … Czytaj dalej „Kotlety z kartofli z zasmażaną brukwią i sosem chrzanowym”
W „Kucharzu doskonałym” Woyciecha Wielądko (Nakładem i drukiem Michała Grölla, Księgarz Nadwornego J. K. Mci., Warszawa 1786) jest aż 28 … Czytaj dalej „Komput z cytryn, pomarańcz, bergamot, limonii chińskich”
Kwaskowy smak szarej renety, która świetnie nadaje się do pieczenia, słodka konfitura z wiśni, korzenne przyprawy oraz puch cukru pudru … Czytaj dalej „Jabłka pieczone z konfiturą wiśniową”
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w postaci mojego adresu e-mail w celu informowania o wydarzeniach związanych z Festiwalem Nowe Epifanie poprzez wysyłanie newslettera, przez Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, poprzez kliknięcie w link umieszczony w każdym wysłanym newsletterze, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Dane podaję dobrowolnie, niemniej oświadczam, iż wiem, że bez ich podania nie jest możliwa realizacja usługi „Newsletter”.
* Informujemy iż Państwa dane osobowe zbierane są wyłącznie w celu informowania o działaniach Centrum poprzez wysyłanie newslettera, na podstawie Państwa zgody, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. Administratorem danych jest Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Dane będą przetwarzane przez okres 5 lat od dnia ich podania. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, wniesienia sprzeciwu, jak również wniesienia skargi do odpowiedniego organu nadzoru, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych narusza przepisy prawa. Administrator nie przewiduje przekazywania danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, poza uzasadnionymi przypadkami związanymi z realizacją obowiązków wynikających z umów międzynarodowych lub regulacji wynikających z prawa Unii. Ponadto informujemy, iż odbiorcą Państwa danych osobowych jest podmiot zewnętrzny obsługujący system i oprogramowanie informatyczne administratora i podmiot który na zlecenie administratora świadczy usługę e-mailingu/wysyłki newslettera. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się poprzez zapisanie danych urządzenia z którego użytkownik korzysta i danych dostępu podczas podania adresu e-mail, konsekwencją takiego przetwarzania będzie wysyłka newslettera lub brak wysyłki w przypadku podania błędnego adresu e-mail. W przypadku jakichkolwiek pytań, uwag, próśb, kontakt z inspektorem danych osobowych administratora można uzyskać pod adresem e-mail: iod@centrumjp2.pl, jak również pod numerem telefonu: 22 826 42 21.