Jan Szyttler, kucharz dworski, pytał: „Jak z najtańszego przedmiotu wyrobić rzeczywisty dla człowieka zasiłek?”. Korzystając z doświadczenia pracy na bogatych dworach, opracowywał pierwsze popularne książki kulinarne i miał świadomość swojego wpływu na XIX-wieczne gusta. Ta pozycja jest skarbnicą kreatywnych podejść do prostych składników.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia postna podająca najoszczędniejsze sposoby sporządzania potraw rybnych oraz zup, chłodników i pieczystego, marynat, jarzyn, melszpejzów, ciast itp.” Jana Szyttlera z 1848 roku.
Składniki:
▪ 25 g świeżych drożdży
▪ 350 g mąki pszennej
▪ 1 łyżeczka soli
▪ woda
▪ 125 ml oliwy do ciasta i 100 ml do smażenia
▪ 1 kg złotej cebuli
▪ 0,5 kg czerwonej cebuli
▪ 1 łyżeczka mielonego kuminu
Drożdże wymieszaj z pół szklanki wody oraz dwiema łyżkami mąki i odstaw, aż ruszą. Dodaj resztę mąki, sól i oliwę. Wymieszaj, dodając wody, aż powstanie gładkie, dające się uformować w kulę ciasto. Umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj cebulę – pokrój w cienkie półksiężyce i każdy kolor osobno podsmaż na oliwie, aż zmięknie, ale się nie przypali. Pod koniec smażenia dodaj kumin. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w naczyniu, wykładając także brzegi. Ułóż usmażoną cebulę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut, najlepiej na grzanie od dołu. Podawaj na ciepło lub zimno.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w postaci mojego adresu e-mail w celu informowania o wydarzeniach związanych z Festiwalem Nowe Epifanie poprzez wysyłanie newslettera, przez Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, poprzez kliknięcie w link umieszczony w każdym wysłanym newsletterze, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Dane podaję dobrowolnie, niemniej oświadczam, iż wiem, że bez ich podania nie jest możliwa realizacja usługi „Newsletter”.
* Informujemy iż Państwa dane osobowe zbierane są wyłącznie w celu informowania o działaniach Centrum poprzez wysyłanie newslettera, na podstawie Państwa zgody, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. Administratorem danych jest Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Dane będą przetwarzane przez okres 5 lat od dnia ich podania. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, wniesienia sprzeciwu, jak również wniesienia skargi do odpowiedniego organu nadzoru, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych narusza przepisy prawa. Administrator nie przewiduje przekazywania danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, poza uzasadnionymi przypadkami związanymi z realizacją obowiązków wynikających z umów międzynarodowych lub regulacji wynikających z prawa Unii. Ponadto informujemy, iż odbiorcą Państwa danych osobowych jest podmiot zewnętrzny obsługujący system i oprogramowanie informatyczne administratora i podmiot który na zlecenie administratora świadczy usługę e-mailingu/wysyłki newslettera. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się poprzez zapisanie danych urządzenia z którego użytkownik korzysta i danych dostępu podczas podania adresu e-mail, konsekwencją takiego przetwarzania będzie wysyłka newslettera lub brak wysyłki w przypadku podania błędnego adresu e-mail. W przypadku jakichkolwiek pytań, uwag, próśb, kontakt z inspektorem danych osobowych administratora można uzyskać pod adresem e-mail: iod@centrumjp2.pl, jak również pod numerem telefonu: 22 826 42 21.