Lucyna Ćwierczakiewiczowa „365 obiadów za 5 zł"
W połowie XIX wieku na ziemiach polskich pojawił się ziemniak, który stawał się coraz bardziej popularny. W 1860 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podała w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” 14 przepisów na ziemniaki, a w 1912 w jej kolejnej edycji zamieściła już ponad 50 przepisów.
Kotlety ziemniaczane
Ugotowane na miękko kartofle odlać, utrzeć na tarce i przecierać przez durszlak, polewając nieco śmietanką słodką; wbić w tę Massę kilka jaj stosownie do ilości kartofli, kawałek masła i trochę soli; wymieszać razem, robić z tego kotlety, maczać w rozbitem jajku, osypać bułką tartą i smażyć na klarowanem maśle, aż rumianego koloru nabiorą; polać na półmisku sosem grzybowym albo ogórkowym, z tym ostatnim najsmaczniejsze.
Brukiew
Obrać brukiew starannie, włożyć w rondel głęboki, nalać zimną wodą i zagotować raz. Wodę odlać, nalać ciepłą świeżą, gotować, póki nie zmięknie.
Łyżkę masła przesmażyć z łyżką mąki na żółto, rozprowadzić smakiem, w którym brukiew się gotowała, włożyć brukiew, wsypać pełną łyżkę cukru i poddusić jeszcze raz.
Chrzan ze śmietaną
Utrzeć na tarce dwa korzonki chrzanu, sparzyć je mocno ukropem, włożyć w rondelek, wlać dwie łyżki dobrej śmietany kwaśnej, rozetrzeć mocno z chrzanem, wcisnąć trochę soku cytrynowego, wlać dwie łyżki rosołu, posolić i zagotować. Wtedy rozbić dwa żółtka, wsypać łyżeczkę cukru, zaprawić nimi chrzan nie gotując i wydać na stół.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w postaci mojego adresu e-mail w celu informowania o wydarzeniach związanych z Festiwalem Nowe Epifanie poprzez wysyłanie newslettera, przez Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, poprzez kliknięcie w link umieszczony w każdym wysłanym newsletterze, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Dane podaję dobrowolnie, niemniej oświadczam, iż wiem, że bez ich podania nie jest możliwa realizacja usługi „Newsletter”.
* Informujemy iż Państwa dane osobowe zbierane są wyłącznie w celu informowania o działaniach Centrum poprzez wysyłanie newslettera, na podstawie Państwa zgody, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. Administratorem danych jest Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Dane będą przetwarzane przez okres 5 lat od dnia ich podania. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, wniesienia sprzeciwu, jak również wniesienia skargi do odpowiedniego organu nadzoru, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych narusza przepisy prawa. Administrator nie przewiduje przekazywania danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, poza uzasadnionymi przypadkami związanymi z realizacją obowiązków wynikających z umów międzynarodowych lub regulacji wynikających z prawa Unii. Ponadto informujemy, iż odbiorcą Państwa danych osobowych jest podmiot zewnętrzny obsługujący system i oprogramowanie informatyczne administratora i podmiot który na zlecenie administratora świadczy usługę e-mailingu/wysyłki newslettera. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się poprzez zapisanie danych urządzenia z którego użytkownik korzysta i danych dostępu podczas podania adresu e-mail, konsekwencją takiego przetwarzania będzie wysyłka newslettera lub brak wysyłki w przypadku podania błędnego adresu e-mail. W przypadku jakichkolwiek pytań, uwag, próśb, kontakt z inspektorem danych osobowych administratora można uzyskać pod adresem e-mail: iod@centrumjp2.pl, jak również pod numerem telefonu: 22 826 42 21.