Hanna Szymanderska „Kuchnia polska. Potrawy regionalne”
Marchew przy wsparciu ziemniaków, bulionu i słodkiej śmietanki tworzy wspaniale jedwabistą bazę. Jej łagodny smak przełamują dodatki: liście świeżej mięty zapewniają orzeźwienie, słodyczy dodaje karmelizowana skórka pomarańczowa, a prażone płatki migdałowe wzbogacają całe danie o lekko dymny posmak.
Składniki:
600 g marchwi
150 g ziemniaków
600 ml bulionu warzywnego (uprzednio przygotowanego lub z kostki)
100 g masła
100 ml śmietany 30%
100 ml soku winogronowego
cukier
skórka całej pomarańczy
sól
garść migdałów
listki świeżej mięty
Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy, przesmażamy w garnku na maśle. Dolewamy bulion i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe.
Przygotowujemy skórkę pomarańczową do dekoracji: na patelnię (najlepiej taką z jasnym dnem) wysypujemy cukier i czekamy, aż uzyska bursztynową barwę.
Wsypujemy skórkę pomarańczową, mieszamy kilka razy, by pokryła się karmelem i odstawiamy na bok.
Ugotowane warzywa traktujemy blenderem ręcznym, dolewamy śmietankę, sok winogronowy, dosypujemy sól do smaku. Mieszamy i pozwalamy, by zupa ponownie się zagotowała.
Gotowy krem przelewamy do misek, dekorujemy karmelizowaną skórką, płatkami migdałowymi oraz listkami mięty.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska. Potrawy regionalne” tragicznie zmarłej przed sześcioma laty popularyzatorki polskiej kuchni regionalnej Hanny Szymanderskiej.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w postaci mojego adresu e-mail w celu informowania o wydarzeniach związanych z Festiwalem Nowe Epifanie poprzez wysyłanie newslettera, przez Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Jestem świadom/świadoma, iż moja zgoda może być odwołana w każdym czasie, poprzez kliknięcie w link umieszczony w każdym wysłanym newsletterze, co skutkować będzie usunięciem mojego adresu e-mail z listy dystrybucyjnej usługi „Newsletter”. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Dane podaję dobrowolnie, niemniej oświadczam, iż wiem, że bez ich podania nie jest możliwa realizacja usługi „Newsletter”.
* Informujemy iż Państwa dane osobowe zbierane są wyłącznie w celu informowania o działaniach Centrum poprzez wysyłanie newslettera, na podstawie Państwa zgody, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. Administratorem danych jest Centrum Myśli Jana Pawła II z siedzibą w Warszawie (00-372), ul. Foksal 11. Dane będą przetwarzane przez okres 5 lat od dnia ich podania. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, wniesienia sprzeciwu, jak również wniesienia skargi do odpowiedniego organu nadzoru, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie Państwa danych narusza przepisy prawa. Administrator nie przewiduje przekazywania danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej, poza uzasadnionymi przypadkami związanymi z realizacją obowiązków wynikających z umów międzynarodowych lub regulacji wynikających z prawa Unii. Ponadto informujemy, iż odbiorcą Państwa danych osobowych jest podmiot zewnętrzny obsługujący system i oprogramowanie informatyczne administratora i podmiot który na zlecenie administratora świadczy usługę e-mailingu/wysyłki newslettera. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się poprzez zapisanie danych urządzenia z którego użytkownik korzysta i danych dostępu podczas podania adresu e-mail, konsekwencją takiego przetwarzania będzie wysyłka newslettera lub brak wysyłki w przypadku podania błędnego adresu e-mail. W przypadku jakichkolwiek pytań, uwag, próśb, kontakt z inspektorem danych osobowych administratora można uzyskać pod adresem e-mail: iod@centrumjp2.pl, jak również pod numerem telefonu: 22 826 42 21.